Tarih: 09.11.2024 03:12

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Bakanımız Göktaş, 6. Uluslararası Kadın ve Adalet Zirvesi'ne Katıldı

Facebook Twitter Linked-in

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Şunu tüm kadınların bilmesini isterim. Türkiye Yüzyılı vizyonumuzun odağında güçlü kadın ve erkek, güçlü aile ve toplum, güçlü Türkiye ilkesi vardır. Kadın ve erkeğin beraberce güçlü olduğu ailelerle toplumu ve ülkemizi inşallah daha da güçlendireceğiz.” dedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Kadın ve Demokrasi Vakfı (KADEM) iş birliğinde Haliç Üniversitesi'nde "Yapay Zeka ve Kadın" temasıyla düzenlenen 6. Uluslararası Kadın ve Adalet Zirvesi'nin açılış konuşmasını gerçekleştirdi.

Etkinlik için Türkiye'nin farklı şehirlerinden ve dünyanın dört bir yanından İstanbul'a gelen misafirleri selamlayan Erdoğan, KADEM'in iki yılda bir mutat olarak düzenlediği uluslararası zirvelerde birbirinden önemli konuların kendi alanlarında yetkin isimlerin iştirakiyle kapsamlı şekilde değerlendirildiğini ifade etti.

Erdoğan, söz konusu etkinliklerde adaletten kültürel kodlara, ailenin güçlendirilmesinden dijital çağın insana yönelik meydan okumalarına kadar pek çok meselenin ele alındığını vurgulayarak, "Zirvelerde kadınların iş, çalışma ve bireysel hayatlarında önlerine çıkan engellerin kaldırılması, daha adil bir sistemin inşasını hedefleyen çok sayıda karar, teklif ve tavsiye gündeme getirildi. Kadınlarla birlikte sivil toplum ve resmi kurumlarımız açısından da yol gösterici olan bu müktesebattan biz de istifade ettik ve ediyoruz." diye konuştu.

Zirvenin temasının "yapay zeka ve kadın" olarak belirlenmesini isabetli bulduğunu kaydeden Erdoğan, iki gün sürecek zirveye yurt içi ve dışından katılımcılarla bu tema ekseninde yapılacak tartışmaların ufuk açıcı olacağına inandığını dile getirdi.

Zirvenin kadınların yanı sıra tüm insanlık için hayırlara vesile olmasını temenni eden Erdoğan, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı başta olmak üzere Uluslararası Kadın ve Adalet Zirvesi'nin düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, tarihin, dünyanın genel manada her 100 yılda bir kabuk değiştirdiğini, dönüştüğünü, yeni bir safhaya geçtiğini gösterdiğini belirterek, şöyle devam etti:

"Çok değil iki asır önce başlayan Sanayi Devrimi ile birlikte hayatımızda keskin bir kırılma yaşandı. Fabrikalar, otomobiller, fotoğraf makineleri, aşılar, ilaçlar, telefon, radyo, televizyon derken insan hayatı kısa sürede köklü değişimlere sahne oldu. Ardından internetin ve bilişim teknolojilerinin hayatımıza girmesiyle çok daha farklı, çok daha derin bir değişim dalgasına kapıldık. Bugün artık yapay zekadan, insansız sistemlerden, robotik teknolojilerden, nesnelerin internetinden bahsediyoruz. Algoritmaların ve yapay zeka sistemlerinin yapabildikleri karşısında hayret etmekten hatta kimi zaman insanlığın geleceği adına endişe etmekten kendimizi alamıyoruz. Şurası da bir gerçek ki tüm bu değişimler beraberinde üretim ilişkilerinin, insan davranışlarının, insani beklentilerin de farklılaşmasını getirmektedir. Teknoloji kolay ve hızlı iletişim, bilgiye rahat ulaşım kadar doyumsuzluk da üretmekte, yeni istekleri ve yeni tüketim araçlarını hayatımıza sokmaktadır."

Erdoğan, bundan 40-50 yıl önce eşyalardan ziyade insanların yaşamları, ne yapıp ettikleri, değerleri ve ortaya koydukları eserlerin ön planda olduğunu belirtti.

Sadece İslam aleminde değil, Batılı toplumlarda da mahremiyet duygusunun yaygın olduğunu dile getiren Erdoğan, "Göz hakkı, diğerkamlık, empati, fakir fukaranın da hukukunu gözetme gibi kavramlar fertlerin davranışlarında belirleyici rol oynuyordu. Var olmak ile görünür olmak, bütün bunlar arasında bu derece yüksek bir illiyet bağı kurulmuyordu. Günümüzde ise bireylerin hayata yaptıkları katkılar değil, neyi aldığı, neyi yediği, neyi paylaştığı daha çok gündeme geliyor." diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Gerçekle sanalın, algı ile olgunun, yalan ile gerçeğin yer değiştirdiği dijital kültürün insanın hayata bakış açısını alt üst ettiği bir dönemde yaşıyoruz. Dijitalleşmenin ortaya çıkardığı ürünlerin, sunduğu imkanların, getirdiği kolaylıkların ve konforun yanı sıra insanı nesnelleştirdiğini, insanın biricikliğini örselediğini çok net biçimde görüyoruz." ifadelerini kullandı.

Çok boyutlu bir dijital hegemonyanın hayatlarına daha fazla nüfuz ettiğine, üstelik etki alanının her geçen gün genişlediğine dikkati çeken Erdoğan, teknolojinin özellikle de yapay zekanın adaletsizlikleri derinleştiren yönünün kimi zaman göz ardı edildiğini vurguladı.

Erdoğan, yapılan ilmi araştırmaların yapay zekanın kötü uygulamaları tekrar edip toplumsal eşitsizlikleri pekiştirdiğini ortaya koyduğunun altını çizerek, yapay zeka teknolojileri ve algoritmaların mağdurları arasında ilk sırada kadınların yer aldığını kaydetti.

 "Regülasyon eksikliği başka alanlar gibi burada da en ciddi sorundur"

İş başvurularından sosyal medya platformlarına kadar birçok farklı mecrada kadınların yapay zekanın eşitsizlikleri artıran bu çirkin yüzüyle çok sık muhatap olduklarına işaret eden Erdoğan, şöyle devam etti:

"Regülasyon eksikliği başka alanlar gibi burada da en ciddi sorundur. Elbette şunu tersine çevirmek bizim elimizdedir. Sadece dezavantajların önüne geçilmesinde değil, kadınların eşit haklara erişebilmesinde ve kendilerini geliştirebilmelerinde de yapay zekadan istifade edebiliriz. Bunun için yapay zeka algoritmalarında ve veri tabanlarında dezavantajlı kesimleri gözeten temel prensiplerin belirlenmesine ihtiyaç duyuluyor. Daha fazla mağduriyet oluşmadan, sorunlar daha fazla kronik hale gelmeden bu konuda evrensel bir deklarasyona imza atılması gerektiğine inanıyoruz."

KADEM'in Türkiye'de bu sürece öncülük etmesinde fayda olduğunu belirten Erdoğan, zirvenin bu alanda yeni bir dönemin başlangıcı ve ilk adımı olmasını temenni etti.

"Eşrefi mahlukat olan insanı merkeze almayan, ona hizmet etmeyen, insanı ve insani değerleri yüceltmeyen hiçbir gelişmenin, hiçbir yeniliğin cazibesi ne kadar yüksek olursa olsun kıymetiharbiyesi yoktur." diyen Erdoğan, şunları söyledi:

"Bilhassa kadınları dışlayan, kadınlara adaletsizlik yapan bir teknolojinin insanlığa hayrının dokunması mümkün değildir. Kadın emeğinin ucuz iş gücü olarak görüldüğü, kadının metalaştırıldığı, kadının sadece adının olduğu, siyasete, iş dünyasına, eğitime, devlet idaresine kadın elinin değmediği velhasıl kadının üretimden, toplumdan, siyasetten, akademiden dışlandığı bir sistem sadece eksik değildir. Böyle bir düzen aynı zamanda adaletsizdir, toplumun gücünün yarısını yok sayıyor demektir."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'de son 22 yılda hayatlarına en fazla dokundukları kesimin başında kadınların geldiğini, geriye dönüp baktıklarında gurur duydukları mücadelelerinden birinin kadınların hak ve hürriyetlerini genişletme yolunda verdikleri kararlı, çetin ve sancılı mücadele olduğunu kaydetti.

Bu konuda çok zorluk çektiklerini anlatan Erdoğan, "22 yıl boyunca çok ciddi engellerle karşılaştık. Vesayetin, baskının, sistemin hücrelerine kadar işlemiş yasakçı zihniyetin her çeşidiyle muhatap olduk. Kadınları zaten sahip olmaları gereken haklara kavuşturma çabalarımızda muhalefeti yanımızda değil hep tam karşımızda bulduk." dedi.

Erdoğan, Anayasa'nın apaçık hükümlerine rağmen kadınların yıllarca bu ülkede sırf başörtüsünden dolayı eğitim ve çalışma hayatından dışlandığını vurgulayarak, "Özgürlüğün ve özgür düşüncenin merkezi olması gereken üniversitelerin kapısına faşizmin simgesi olan ikna odaları kuruldu. Sadece kamu kurumlarında değil, kraldan çok kralcı davranan özel sektör kuruluşlarımızda da kadınlar özgürce çalışamadı. Mesleği ve inancı arasında tercih yapmaya zorlandı." diye konuştu.

"Kadınlar lehine pozitif ayrımcılık yapılmasını Anayasa kuralı haline getirdik"

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı ve Başbakanlık görevlerinde eski Türkiye'nin dayatmalarıyla karşılaştıklarının altını çizen Erdoğan, bugün veya geçmişte beraber siyaset yaptığı yol arkadaşlarının kahir ekseriyetinin aynı sıkıntılarla yüzleştiğini belirtti.

Erdoğan, son 22 yılda verdikleri kararlı mücadele neticesinde tüm bunları Türk demokrasisine dair kötü birer hatıra olarak tamamen geride bıraktıklarına işaret eden Erdoğan, "Eğitim ve çalışma hayatı başta olmak üzere her alanda ülkemizin beşeri sermayesinin zenginleşmesinin önündeki tüm engelleri kaldırdık. Hayatın tüm alanlarında kadınlar arasındaki başörtülü ve başı açık ayrımına son verdik. Türkiye'yi yasakların, korkuların, baskıların ülkesi olmaktan çıkartıp, fırsat eşitliğinin, adaletin, özgürlüğün hakim olduğu bir yer haline dönüştürdük. Geçmişin hatalarını telafi etmek üzere kadınlar lehine pozitif ayrımcılık yapılmasını Anayasa kuralı haline getirdik." değerlendirmesini yaptı.

Reform paketleriyle, destek mekanizmalarıyla, teşviklerle, yasal ve idari düzenlemelerle kadının ekonomik ve sosyal statüsünü güçlendirdiklerini dile getiren Erdoğan, şiddete, özellikle kadına ve çocuğa yönelik kötü muameleye sıfır tolerans anlayışıyla yaklaştıklarını bildirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu doğrultuda Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi (ŞÖNİM), kadın konuk evi, Kadın Destek Uygulaması (KADES), elektronik kelepçe gibi devrim niteliğinde uygulamaları hayata geçirdiklerini kaydetti.

Attıkları adımların istihdam başta olmak üzere olumlu yansımalarına her alanda şahit olduklarını belirten Erdoğan, kadınların iş gücüne katılım oranlarında önemli ilerlemeler yaşandığını söyledi.

Erdoğan, "Mesela 2002 yılında yüzde 27,9 olan kadınların iş gücüne katılım oranı 2024 yılı Ağustos ayı itibarıyla yüzde 37,3'e çıktı. Kadın istihdam oranı yüzde 25,3'ten yüzde 33'e yükseldi. Bu rakamları yeterli görmediğimizi her vesileyle söylüyoruz. Amacımız 2028 yılı sonuna kadar kadın iş gücüne katılım oranını yüzde 40'ın, istihdamı da yüzde 36'nın üzerine çıkarmaktır." şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, kadın ve erkekler arasındaki eşitsizliği gidermeyi devletin asli görevi olarak telakki ettiklerini söyledi.

Kadın politikalarında en ideali, en iyiyi, ülke, millet ve kadınlar için en hayırlı olanı hedeflediklerini belirten Erdoğan, "Şunu tüm kadınların bilmesini isterim. Türkiye Yüzyılı vizyonumuzun odağında güçlü kadın ve erkek, güçlü aile ve toplum, güçlü Türkiye ilkesi vardır. Kadın ve erkeğin beraberce güçlü olduğu ailelerle toplumu ve ülkemizi inşallah daha da güçlendireceğiz." diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, kadınların insan onuruna yakışan bir hayat sürmeleri, her alanda aktif rol almaları, hak, fırsat ve imkanlardan adil ve eşit şekilde faydalanmaları için nerede eksiklik varsa kapatacaklarını anlatarak, "Yine bu konuda nerede hata varsa düzeltecek, nerede atmamız gereken adım varsa onu mutlaka uygulamaya geçireceğiz. Bunu da şimdiye kadar olduğu gibi yine sizlerle birlikte, yol ve kader arkadaşlarımız olan siz kadınlarla omuz omuza vererek başaracağız." ifadelerini kullandı.

"Kadınların ve çocukların Gazze'deki soykırım kadar doğrudan hedef alındığı başka bir savaş hatırlamıyoruz"

Erdoğan, dünyada yaşanan çatışma ve krizlerin yükünü daha çok kadınların çektiğinin kimsenin inkar edemeyeceği bir gerçek olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Savaşlar, çatışmalar, yıkımlar sadece şehirleri, sadece ülkeleri, haneleri vurmakla kalmıyor. Bunlarla birlikte masumları, çaresizleri, zayıfları, yaşlıları, çocukları ve en çok da kadınları hedef alıyor. Suriye'den Afganistan'a, Yemen'den Ukrayna'ya kadar pek çok çatışma bölgesinde bu gerçeği çok acı biçimde tecrübe ettik ancak son yıllarda kadınların ve çocukların Gazze'deki soykırım kadar doğrudan hedef alındığı başka bir savaş hatırlamıyoruz. Hastanelerden okullara, çadırlardan yardım sıralarına, ibadethanelerden evlere kadar önüne ne gelirse en ağır silahlarla saldıran, vuran, öldüren bir cinayet şebekesiyle karşı karşıyayız. Son 13 ayda Gazze'de katledilen 50 bini aşkın masumun üçte ikisini kadın ve çocuklar oluşturuyor. Buna rağmen silahların gölgesi altında, yoklukta yaşamaya, yaşatmaya, yuvasını korumaya, çocuklarının karınlarını doyurmaya çalışan kadınlar tam anlamıyla tarih yazıyor. Gazze'de bombaların, silahların altında çocuklarına, ailesine, yurtlarına, davasına kol kanat geren Gazze'nin, Filistin'in yiğit kadınları, ümmetin iftihar anıtı olarak devleşiyor."

Erdoğan, İstiklal Harbi'nde silah taşıyan Nene Hatunlar gibi Gazze'nin cengaver kadınlarının da İslam aleminin yapamadığını yaptığını, Filistin davasını şanla şerefle onurla sahiplendiğini, yükselttiğini belirterek, "Allah onlardan razı olsun diyorum. Rabb'im Gazzeli mazlum ve mağdurların yüzü suyu hürmetine Filistin davasını zaferle neticelendirsin diye dua ediyorum." dedi.

 "Savaş ve gerilimin sona ermesi için elimizden gelen gayreti göstereceğiz"

Bir konuyu çok net söylemek istediğini vurgulayan Erdoğan, "Gazze'de ve Lübnan'da katliam durana, ateşkes ve barış tesis edilene kadar kardeşlerimize sahip çıkmayı sürdüreceğiz." diye konuştu.

İşgalcilerin saldırılarının başladığı günden bu yana katıldıkları tüm uluslararası toplantılarda, yaptıkları ikili görüşmelerde, Türkiye'deki hemen her programda Gazze'yi her zaman gündeme taşıdıklarının altını çizen Erdoğan, şöyle konuştu:

"Gazze soykırımının unutulmasına ve unutturulmasına müsaade etmedik. Son olarak Türk Devletler Teşkilatı 11. Liderler Zirvesi ile Avrupa Siyasi Topluluğunun 5. Toplantısı'nda da Gazze gündemimizin ilk sırasındaydı. Çarşamba akşamı Macaristan'ın başkenti Budapeşte'deyken Amerika'nın seçilmiş başkanı sayın Trump'la yaptığımız telefon görüşmesinde, hem kendisini tarihi seçim zaferinden dolayı tebrik ettik hem de Gazze ve Lübnan'daki katliama dikkat çektik. Değerli dostum Trump'tan ikinci başkanlık döneminde eski yönetimin hatalı politikalarını terk etmesini bekliyoruz. Sayın Başkan'ın savaşları sonlandırma noktasında elini taşın altına koyacağına yürekten inanıyor, bunu da samimiyetle temenni ediyoruz. Daha fazla kan akmaması, özellikle kadın ve çocukların hayatına mal olan, onların hayatını mahveden bu çatışma, savaş ve gerilimin sona ermesi için biz de elimizden gelen her türlü gayreti göstereceğiz. Rabb'im yar ve yardımcımız olsun."

 "İnanıyorum ki Gazze ve işgal edilmiş Filistin toprakları da bir gün özgürlüğü tadacaktır"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Karabağ Zaferi'nin 4. yıl dönümüne değinerek, şunları kaydetti:

"Bugün Karabağ Zaferi'nin 4'üncü yıl dönümünü büyük bir coşkuyla ve gururla kutlayan can Azerbaycan'ı, Azerbaycan halkının Zafer Günü'nü yürekten tebrik ediyorum. Cumhurbaşkanı İlham Aliyev kardeşimin şahsında, 44 günlük vatan muharebesini zafere ulaştıran Azerbaycan Silahlı Kuvvetlerinin kahraman mensuplarını ülkem ve milletim adına hürmetle selamlıyorum. Adlarını tarihe şerefle yazdıran aziz şehitlerimizin tamamını rahmetle yad ediyor, asil ruhları şad olsun diyorum. Karabağ'ın semalarında nazlı hilal dalgalansın diye can veren o kahramanları her zaman şükranla anacağız. Her günü acıyla geçen 30 yıllık işgalin ardından Karabağ nasıl azatlığına kavuştuysa inanıyorum ki Gazze ve işgal edilmiş Filistin toprakları da bir gün özgürlüğü tadacaktır. Biz o kutlu günün gelmesi için azimle sabırla sarsılmaz bir imanla çalışacağız, hukuk ve hakkaniyet zemininde mücadelemizi sürdürmeye devam edeceğiz."

Erdoğan, 6. Uluslararası Kadın ve Adalet Zirvesi'nin dünyaya çok önemli mesajlar vereceği inancıyla organizasyonda emeği geçenlere teşekkür ederek, yurt dışından ülkeye gelen misafirleri selamladı.

“Filistin halkının her daim yanında olmaya devam edeceğiz”

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş konuşmasında zirvede teknoloji, inovasyon ve yapay zeka alanlarının, kadınların aktif katılımı ile nasıl güç kazanacağını konuşup istişare edeceklerini söyledi.

Türkiye'de kadınların Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın liderliğinde gerçekleştirilen devrim niteliğinde reformlarla güçlendiğini belirten Göktaş, "Yapay zeka ve teknoloji alanlarında kadınların aktif roller üstlenmesinin dijitalleşen dünyada Türkiye’nin gelişimini hızlandıracağına inanıyoruz." diye konuştu.

Göktaş, günümüzde yapay zekanın sunacağı imkanların büyük merak uyandırdığını, bunun hız, erişilebilirlik ve çeşitlilik gibi imkanlar sağlarken kadın-erkek eşitsizliği, haksız rekabet, bilgi kirliliği ile doğru bilginin önüne geçme gibi riskleri de beraberinde getirdiğini kaydetti.

"Bu risklerin en aza indirilmesi için, yapay zeka teknolojilerinin şeffaf, adil ve erişilebilir bir şekilde geliştirilmesi büyük bir önem taşıyor." diyen Göktaş, gelişen teknolojinin yanlış eller tarafından kullanılmasının yeni şiddet türlerinin ortaya çıkma ihtimalini de artırdığını dile getirdi.

Bakan Göktaş, "Gazze’de, Lübnan’da uzaktan kumanda edilen telefon gibi dijital aygıtların silah olarak kullanılmalarına şahit olduk. Bu yıkıcı gelişmeler karşısında, insanlık onurunu ve barışı savunmak adına Filistin halkının her daim yanında olmaya devam edeceğiz." ifadesini kullandı.

İsrail yönetiminin Filistin halkına, özellikle kadınlara ve çocuklara zulmünü asla kabul etmeyeceklerine dikkati çeken Göktaş, teknolojinin ve yapay zekanın insan hayatını koruma ve iyileştirme amacıyla kullanıldığı bir dünya için dayanışmayı sürdüreceklerini bildirdi.

Göktaş, gelecek 20 yılda çalışma şekillerinin çarpıcı şekilde değişeceğini belirterek, "Yeni iş tanımları, kariyer rotaları yaşam şekillerimizi yeniden tanımlayacak. Bu süreçte, yaratıcılık, adaptasyon ve yaşam boyu öğrenme becerileri, insanların ve toplumların başarısında belirleyici unsur olacak. Bu noktada kadınların dijital okuryazarlık ve teknolojik becerilerinin artırılması büyük bir önem arz ediyor." değerlendirmesini yaptı.

 "21. yüzyılda mesleklerin yüzde 75’inin STEM alanlarında olacağı tahmin ediliyor"

Dünyada kadınların ileri teknolojilerin alt yapısını teşkil eden, "STEM" olarak tanımlanan, bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik alanlarında yüzde 30, yapay zeka iş gücünde ise yüzde 26 oranında yer aldığını aktaran Göktaş, Türkiye'deki kadınların bu alandaki temsil oranının ise yüzde 20 düzeyinde seyrettiğini anlattı.

"21. yüzyılda mesleklerin yüzde 75’inin STEM alanlarında olacağı tahmin ediliyor." ifadesini kullanan Göktaş, geçen yılın ekim ayında başlattıkları "Kadınlara Yönelik Yapay Zeka ve Veri Bilimi Geliştirme Programı"yla 400 kadının yeteneklerini geliştirmelerine destek olduklarını kaydetti.

Bakan Göktaş, kadınların dijital teknolojilerle sağlık, eğitim ve tarım başta olmak üzere birçok sektörde çığır açıcı yeniliklerin kapısını aralayacağına inandıklarını dile getirerek, temiz teknoloji alanında kadın istihdamının ve girişimciliğinin artırmaya yönelik TÜBİTAK ve Birleşmiş Milletler (BM) işbirliğinde bir çalışmaya da imza attıklarını söyledi.

"Sadece dijital dünyada değil, her alanda daha güçlü kadınlar görmek istiyoruz"

Kadın girişimcilerin eğitimlerini tamamlamalarının ardından yatırıma hazırlık seviyelerine göre yenilikçi iş fikirlerini 4 kategoride ödüllendireceklerine dikkati çeken Göktaş, böylece temiz teknoloji alanında girişimci kadınların sadece ülkede değil, uluslararası piyasada da güçlü bir şekilde yer alabileceklerini anlattı.

Bakan Göktaş, teknoloji ve yapay zekanın birçok sektörde köklü değişimlere yol açtığını ifade ederek, "Bu dönüşüm sürecine, kadınların da dahil olması, teknoloji dünyasında güçlü bir yer edinmesi, toplumsal eşitlik ve kapsayıcılık açısından büyük önem taşıyor. Yapay zeka çağında sadece dijital dünyada değil, her alanda daha güçlü kadınlar görmek istiyoruz." şeklinde konuştu.

“Teknolojik devrim fırsat eşitsizliğini ve adaletsizlikleri algoritmalar üzerinden yeniden biçimlendiriyor”

Kadın ve Demokrasi Vakfı (KADEM) Genel Başkanı Doç. Dr. Saliha Okur Gümrükçüoğlu ise yaptığı konuşmada, hak ihlalleriyle ve şiddetin her türlüsüyle mücadele edip toplumsal dönüşüme yönelik kampanyalar düzenlediklerini söyledi.

Son bir yıldır odaklarına Gazze'yi aldıklarını dile getiren Gümrükçüoğlu, 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze'de insanlık suçu işleyen İsrail'e karşı her platformda seslerini yükselttiklerini anlattı.

Gümrükçüoğlu, İsrail hükümeti ve ordu yetkilileri hakkında Uluslararası Ceza Mahkemesine (UCM) gönderilmek üzere suç duyurusunda bulunduklarına dikkati çekerek, "Birleşmiş Milletler'de (BM) düzenlenen etkinlikte soykırımı ve Filistinli kadınların yaşadıklarını dünya gündemine anlattık. 'Gazze'ye Kardeş Payı' kampanyamızla İstanbul'da ve Türkiye'nin 55 farklı şehrinde hayır çarşıları açtık. Kızılay aracılığıyla 1 milyon ürün sıcak yemek dağıttık. Ayrıca gelen bağışları halen Gazze'deki sağlık çalışanlarına ulaştırıyoruz. Bölgeye desteğimiz ve yardımımız sürecek." diye konuştu.

Zirvenin bu yılki temasını "yapay zeka ve kadın" olarak belirlediklerini aktaran Gümrükçüoğlu, yapay zeka uygulamalarının dünyanın en büyük kadın sorunlarından cinsiyet ayrımcılığını sürdürdüğünü gördüklerini söyledi.

Gümrükçüoğlu, "Günümüzde pek çok uluslararası firmanın kullandığı yapay zeka uygulamaları kadınları işte terfi, yönetici pozisyonu, krediye erişim gibi alanlarda geri plana iterken reklam, medya ve sesli asistan sistemlerinde kadınları tercih ediyor. Yani bu teknolojik devrim zaten var olan fırsat eşitsizliğini ve adaletsizlikleri algoritmalar üzerinden yeniden biçimlendiriyor." ifadesini kullandı.

İsrail gibi hiçbir ahlaki değer gözetmeyen güçlerin yapay zekayı insanlığın felaketi için de kullanabileceğini kaydeden Gümrükçüoğlu, yapay zekayla dünya genelinde güçlü bir algı yönetimi yapıldığını bildirdi.

Bakan Göktaş'ın moderatörlüğünde "Liderler Oturumu" yapıldı

Konuşmaların ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, eşi Emine Erdoğan, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, KADEM yönetim kurulu ve mütevelli heyeti üyeleri ve zirveye konuşmacı olarak katılanlarla aile fotoğrafı çektirdi.

Kadınların daha adil ve güvenli bir geleceğe sahip olması için yapay zekanın nasıl kullanılabileceğinin ve mevcut dezavantajların nasıl bertaraf edilebileceğinin konuşulduğu zirvede Bakan Göktaş'ın moderatörlüğünde "Liderler Oturumu" yapıldı.

Oturumda yapay zeka çağında kadınların karşılaştığı zorluklar ve yapay zeka dönüşümünün sunduğu fırsatlar ele alındı.

 


Ankara,Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı
belediye365.com


Orjinal Habere Git
— HABER SONU —